Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Evlerimizde her zaman üstüne bastığımız fayansları nasıl temizleyeceğimizi hep düşünürüz. Gerek misafir ağırladığımızda gerekse evimizin hijyen olarak daha iyi olması için fayans derz boyama işlemini yapmamız gerekir. Çoğu zaman evlerimizin içinde bulunan fayanslarda bitiş çizgileri boş kalır. Evimizde yaptığımız temizlikte veya eve gelen temizlik işçileri oldukça fazla kimyasal ile temizleme işlemi yaptıkları için fayansın aralarındaki boşluklar boş kalır. Bu boşlukları dolgu işlemin uygulayarak kapatabilirsiniz. Derz dolguları siyah, beyaz veya gri gibi farklı renkler ile uygulanabilir. Ancak fayansın rengiyle derz dolgusunun rengi aynı olursa daha düzenli ve güzel bir görüntü elde edilebilir.

Fayans Derz Boyama Nasıl Yapılır?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme
Fayans derzlerinin boyanma yöntemleri.

Evde derz dolgu yenileme fayans arasındaki boşlukları değerlendirmemiz için derz boyama kalemleri ile boyamanız gerekebilir. Derz kalemi ile derz aralarını iyice yenileyerek güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Derz boyama renkleri boyama işlemi yapmadan önce bazı dikkat etmeniz konular var.

  • Aldığınız ürünleri antibakteriyel olmasına dikkat edin.
  • Derz boyama kalemi ile boyamadan önce derz aralarını iyice temizlediğinizden emin olmanız gerekmektedir.
  • Derz boyama işlemini yapmadan önce çalkalama işlemini yapmayı unutmayalım.
  • Derz boyama kalemi ile tüm derz aralarını boyayamazsınız. Tek bir boyama kalemi en fazla 7 metrekare fayans arası boyama işlemi yapabilirsiniz. Daha fazla boyama işlemi için elinizde derz boyama kalemleri olmalıdır..
  • Derz boyama kalemi ince işçilik gerektirir. Derz boyama kalemi ile boyayacağınız fayans aralarını düzgün boyayalım. Fayansın üzerine kaçan boyalardan anında ve yerinde temizleyerek kötü görüntüyü ortadan kaldıralım.
  • Fayans aralarına uyguladıktan sonra yaklaşık 4 saat kurumaya bırakın. Kuruma işleminde fayanslara herhangi bir sıvı değmemesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Daha önce anlattığım ve birçok kişi tarafından beğenilerek uygulanan mutfak dolabı boyama teknikleri için bağlantıya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Fayans Derz Boyama Malzemeleri Neler?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Derz boyama işlemlerinde fayans derz dolgu malzemesi veya boya malzemeleri kullanılır. Armonia siyah renkli derz boyası ile aşınmış ve oldukça silik hale dönüşmüş derzleri doldurmak için kullanabilirsiniz. Derz boyasıyla boyadıktan sonra 2-4 saat arasında kurur ve 24 saat içerisinde kemikleşir. Caddence derz boyama işlemi süngerli başlığı sayesinde kolayca işlem yapabilirsiniz. Derz boyalarını internet üzerinden kolaylıkla bulabilirsiniz. Derz boyası alırken ürünün kaliteli olmasına dikkat etmenizde fayda var. Derz boyama renkleri beyaz, gri siyah veya bej rengi ile fayans aralarını kolayca boyayarak her ev ortamında veya ofislerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca derz malası işlemleri kolaylaştırabilirsiniz. Derz malzemeleri için tüm malzemelerin bir arada olduğu bir derz boyama seti satın alarak malzeme sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.

Derz Boyama Nasıl Yapılır?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Derz boyası ile tuvalet, mutfak, salonda veya herhangi bir fayans arasına boyama işlemi yapabilirsiniz. Derz boyaları iç ve dış mekanlar için oldukça uygun malzemelerdir. Silinmesi kolayı, yıkama payı olan ve leke tutmayan özellikleri vardır. Ayrıca derz boyları su geçirmez özelliğine sahiptir. Su bazlı olduğu için sağlığa zararlı maddeler içinde içermez. Derz dolgusu su ile karıştırılarak harç kıvamına getirilir. Derz dolgusu katılaşmadan önce fayansların arasında gezdirilerek uygulanır. Derz malası yardımı alınarak fayansların yüzeyinde derz dolgusu kalmaması sağlanır.

İlginizi Çekebilir: Banyo fayans boyama nasıl yapılır tüm detayları ile anlattım içerik için linke tıklayabilirsiniz.

Fayans Derz Dolgu Kaç Saatte Kurur?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Derz dolgusu genel olarak 4 saat içinde kurumaya bırakılır. Kuruma işlemiyle derzlerin 24 saat içinde herhangi bir sıvı ile temas etmemesi gerekmektedir. Sıvı ile temas eden derzler erime tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle derz işlemleri uygulanırken titiz davranılması gerekmektedir.

Dilatasyon Derzi ve Kullanım Alanları

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Binalar yapıldıktan sonra kullanılan malzemelerin cinsine göre sıcaklıklardan etkilenebilirler. Bu maddelerin uyum içerisinde oldukları fizik kanunlarına biat ederler. Sıcaklık arttığı anda genleşme meydana gelir. Tam tersi durumunda sıcaklık azalarak büzülme meydana gelmektedir. Yan yana ve birbirinden haberi olmayan yapıların arasına yapılan boşluklara dilatasyon derzi denir.

Temelde Bırakılan Derzler

Temelin üzerinde olan derz,  suyun ve nemin boşluktan yukarı doğru çıkmasını engeller. Su eğer donarsa onun gücüne karşı durabilecek hiçbir madde olamaz. Eğer donma olursa taşıyıcı olan elemanlar patlar ve dayanımların azalmasına sebep olur.

Duvarda Dilatasyon Derzi

Bir binaya dışarıdan bakıldığında görüntünün kötü olmaması adına derzler birkaç kat kapatılabilir. Doğal bir görüntü yakalanmak isteniyorsa yağmur boruları bu görüntüye neden olabilir. Yağmur boruları derzin üstünden geçilebilir. Bu şekilde yağmur boruları derzin üzerinde olduğu fark edilmez ve güzel bir görüntü oluşturur. Yağmur borusu kullanıldığında başka bir malzemenin kullanılması gerekmez çünkü dışarıdan bakıldığında hoş bir görüntü oluşturur. Eğer yağmur borusu kullanma durumu olmazsa bunun yerine metal plaklar kullanılabilir. Plastikten yapılan profillere ucuz olmasından dolayı kullanılır.

Derz Malası Nedir?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Dikdörtgen şeklinde gövdesi plastik ve tabanı kauçuk ile kaplanan bir derz dolgu spatulasına denir.

Derz Dolgu Uygulamaları Sonrası Karşılaşılabilecek Durumlar

Derz dolgularında çiçeklenme durumu:

Seramiğin yapıştırıcısı tam kurumadan derz yapılırsa içindeki suyun çıkışı engellenmiş olur. Böylece yapıştırıcı kendi içinde bulunan suyu yapıştırma harcından direk olarak dolguya gider ve kendi içindeki henüz çözünmemiş tuzlar derzin üstüne taşınır. Bu duruma derz çiçeklenmesi denir. Çiçeklenme durumu bahar aylarında oluşur. Bunun nedeni sıcaklığın düşük olması ve nemin çok yüksek seviyede olmasıdır. Bu durum koyu renklerde yapılan derz uygulamaları sonrası görülmektedir.

Derz dolgusunda kullanılacak suyun çok fazla olması durumunda şu sorunlar ile karşılaşılır;

  • Derz
    dolgusu yüzeyinin düşmesi ve tebeşir oluşması
  • Derz
    dolgusunun kendi rengi dışında başka renklere kayması

Derz Uygulama Alanları Nelerdir?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme
  • Yer seramikleri
  • Duvar seramikleri
  • Mermerler
  • Kaplamalara

Uygulanabilir.

Derz Dolgusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme
  • Derz
    dolgusu sırasında tozu asla solumayın.
  • Gözünüze
    ve cildinize temastan kaçının.
  • Ürünü
    başka bir ürün ile karıştırmayın.
  • Ortamdaki
    koşulları göz önünde bulundurun.

Derz Bandı Nedir?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Derz bandı, deformasyona karşı dayanıklıdır. Derz bandının kullanım amacı alçıpanın birleşme noktalarındaki çatlamaları önlemesidir. Kendiliğinden yapışkanlı ve kolay kullanılmak üzere tasarlanan bir malzemedir. Duvar çatlaklarını önleme görevini üstlenerek kolaylık sağlar.

Derz Çeşitleri Nelerdir?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Derz çeşitleri uygulamasına göre birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Genleşen Derzler: Betonda sıcaklık değişmesi nedeniyle ortaya çıkan boy değişikliğinin etkilerini azaltmak adına planlanan boyuttaki sınırları tutulması amacıyla genleşen derzler bırakılır. Böylece ortaya çıkan yangında yüksek sıcaklığın da etkisi ile yapıların zarar görmesi engellenmiş olur.

Oturma Derzleri: Alt tabandaki zeminin özelliklerinin tüm alanda düzgün olmaması sebebiyle ortaya çıkan farklı dönmelerin yapı üzerine zarar vermesini engellemek için yapılan derzlere denir.

Deprem Derzleri: Kendi içinde zararı az olan yapıya depremin de etkisiyle sarsıntı yaratabilecek bölümlere ayrılan derzlere denir.

İlginizi Çekebilir: Mutfak fayans boyama nasıl yapılır tüm detayları ile anlatılan içerik için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Fayans Derz Dolgu Nasıl Yapılır?

Fayans Derz Boyama Dolgu Yenileme

Fayans derz dolgusu  yapmadan önce derz aralarını hafifçe kazarak alan açmaya çalışınız. Derz kazıma işlemini uygularken derzin genişliğine dikkat etmeniz gerekir. Derzin genişliği en fazla 5 mm olacak şekilde çok küçük bir alan açılmalıdır. Aşırı derz kazıma işlemi uygulanırsa derzin yüzeyinde çatlama meydana gelebilir. Çatlama meydana gelirse fayans derz dolgu tamiri yaparak yenilemeniz gerekebilir. Derz dolgusunu kazıdıktan sonra yüzeydeki tozları temizleyin. Temizleme işlemi boşluk açısından önemlidir. Fayans derz dolgu temizleme işleminin ardından derz dolgusunu bir spatula ve derz malası yardımı ile yüzeyi düzelme işlemini yerine getirin. Kenarlardan derzler taşacaktır. Bu taşma meydana geldiğinde kurumadan temizlemek gerekir. Bu işlem fayans derz boyama işlemiyle benzerlik gösterir. İşlem uyguladıktan sonra 4 saat içinde kuruyacaktır. Ancak tam kuruma 12 saat içerisinde olur.

Yorum yapın