Doğru Fayans Döşeme Rehberi 2023

Banyo, mutfak, bahçe veya teraslarda yapılan doğru fayans döşeme uygulaması tüm mekanın atmosferini bir anda değiştirmektedir.

Seramikler, 6000 yıllık tarihi ile zaman testinden geçerek taçlanan bir malzemedir. Dolayısıyla dayanıklılık, bakım kolaylığı ve zamansız güzellik ile hem konut hem de ticari yapılar için ideal bir seçimdir. Ancak seramiklerin tüm bu zamansız güzelliğinden istifade edebilmek için doğru fayans döşeme tekniklerinin uygulanması şarttır. Yapılacak uygulamada “doğruluk” her ne kadar izafi bir kavram gibi görünse de işlem sonrası zevk ve kaliteyi getiriyorsa netleşir. İşte fayans döşeme de netleşmiş bazı doğru teknikler ve bilgiler!

Fayans Döşeme Malzemeleri

Doğru Fayans Döşeme Rehberi 2023
Fayans döşeme malzemeleri

İşlem kolaylığı sağlayan ve bazıları olmazsa olmaz özellikte olan fayans döşeme malzemeleri türüne, özelliklerine, kalitesine ve fiyatına göre geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu noktada fayans döşeme nasıl yapılır sorusunun cevabını araştıranlar için ise doğru ürün kullanımı oldukça önemlidir.

Fayans döşeme esnasında herkes aynı malzemeleri kullanmayı tercih etmese de bazıları sunduğu avantajlar ile öne çıkmaktadır. Döşeme fiyatlarında olduğu gibi kullanılan malzemelerin ücretleri de değişiklik göstermektedir. Ancak gerekli olan malzemeler genel itibari ile şu şekilde sıralanabilir;

  • Fayans: Kullanım alanına, ebadına ve özelliklerine göre zengin çeşitlilikte olan fayanslar alınırken döşenecek yüzeyin ölçülerine uygun tercihler yapılmalıdır. Bununla birlikte alanın ölçülerine göre yeterli miktarda fayans temin edilmelidir. Hatta olası bir kırılmada değiştirilmesi için ihtiyaç olandan bir tık fazla alınması uzun vadede hayat kurtarıcı olacaktır. 
  • Seramik yapıştırıcı: Yapıştırılacak karonun ve zeminin özelliklerine göre değişen bu malzeme, fayans döşeme uygulamasının olmazsa olmazları arasındadır. Piyasada daha çok çimento bazlı olan harç kullanılmaktadır.
  • Derz: İki fayansın birleştiği alanda kullanılan bu dolgu malzemesi, döşeme işleminde oldukça önemlidir. Ancak derzsiz fayans döşeme yapılacaksa kullanılmasına gerek yoktur. 
  • Derz artısı: Derz tahtası veya takozu olarak geçen bu malzeme iki fayans arasındaki mesafenin eşit olmasını sağlar. Bu fayans döşeme aparatı aynı zamanda seramiğin işlem esnasında yapıştırıcının üzerinde kaymasını engeller. Plastik olan bu malzeme şeklinden dolayı derz artısı olarak da bilinir.
  • Derz koruyucu:  Derzin üzerine son işlem olarak uygulanan bu malzeme, suyu iterek dolgu malzemesinin ömrünü uzatır. Kullanılması tercihe bağlı olsa da merdiven fayans döşeme gibi uygulamalarda uzun ömürlü bir derz dolgusuna sahip olmak için gereklidir. 
Doğru Fayans Döşeme Rehberi 2023
Fayans döşeme malzemesi
  • Seramik malası: Seramik yapıştırıcının yüzeye uygulanması için kullanılan bir malzemedir. Kenarları tırtıklı yapısı ile yapıştırıcının üzerinde kanallar oluşturan bu mala sayesinde seramik yapıştırıcıya daha güçlü bir şekilde tutunur.
  • Süngerli mala: Derz işlemi yapıldıktan sonra hafif ıslatılarak kullanılmaktadır. Görevi ise seramiklerin üzerinde kenarlardan taşan atıkları yüzeyi çizmeden temizlemektir.
  • Derz malası: Genelde kauçuk bir malzemeden üretilen bu mala türü derzin seramiklerin arasına uygulanması sırasında kullanılır.
  • Silikon: Karoların seramik dışı malzemelerle birleştiği noktalarda uygulanması gerekir ve böylelikle su izolasyonu sağlar. Özellikle teras ve bahçe fayans döşeme işlemlerinde kullanılması oldukça gereklidir. 
  • Silikon tabancası: Silikonun uygulanmasını pratik ve ekonomik kılan tabanca, piyasada sadece bu iş değil pek çok amaç için kullanılmaktadır. 
  • Su terazisi: Seramiklerin tamamen düz olup olmadığının kontrolü için gerekli olan bir araçtır. Özellikle banyo seramik döşeme uygulamalarında suyun gidiş yönünü tespit etmek çok önemli olduğundan aksatılmadan ölçüm yapılmalıdır. 
  • Kauçuk çekiç: Yapıştırılan fayansların yapışması için uygulanacak hafif baskıda kullanılır. Fayansın zarar görmeden yapışmasını sağlar. 
  • Fayans kesme makinesi: Fayansların düzgün bir şekilde kesilmesi için kullanılan bu araç bir çeşit elektrikli testeredir.

Seramik yer döşeme uygulamasında kullanılan bu ana malzemeler yanında kurşun kalem, kova, ip, zımpara, gönye, metre, maskeleme bandı, eldiven veya emniyet gözlüğü gibi araçların da kullanılması gerekebilir. Uygulama yapacak kişinin meziyetine göre tüm bu malzemeler değişiklik gösterebilir. Ayrıca 60×120 seramik döşeme şekilleri için kullanılan derz ve yapıştırıcı ile daha küçük ebatlardaki karolar için gereken malzeme miktarının farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

Fayans Döşeme Uygulamasından Önce Yapılması Gerekenler

Doğru Fayans Döşeme Rehberi 2023
Fayans döşeme uygulaması

Duvar veya yer fayans döşeme uygulaması öncesinde yapılan hazırlıklar başarılı sonuç açısından mihenk taşı gibidir. Çünkü eksik malzeme alınması işlem süresini uzatabilirken, doğru hazırlanmayan bir yüzey  ise fiyasko ile sonuçlanabilir. Bu durum seramik döşeme fiyatlarını yükseltirken, beraberinde zaman kaybını da getirir. Fayans döşemeden önce yapılması gereken işlemler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Seramik döşenecek alanın ölçülerinin belirlenmesi,
  • Uygulama yapılacak alanın kullanım amacına uygun ve hedeflenen dekorasyona göre seramiğin seçilmesi, 
  • Tüm malzemelerin eksiksiz olarak temin edilmesi, 
  • Banyo ve teras gibi bir alana döşeme yapılacaksa su yalıtımın tamamlanması, 
  • Fayans üstüne fayans döşeme işlemi yapılmayacaksa ve altta kaplama varsa uygun şekilde sökülmesi, 
  • İşlem yapılacak yüzeyin temizlenmesi,
  • Balık sırtı seramik döşeme veya şaşırtmalı fayans döşeme tercih ediliyorsa kesilecek karoların tespit edilmesi,
  • Elektrik kaçağı gibi risklere karşı döşeme işlemine başlamadan şalterin indirilmesi, 
  • Uygulama alanında dolap, ayna ve süpürgelik gibi engel teşkil edecek parçalar varsa sökülmesi, 
  • Yüzeyde sökülmemesi gereken veya sökülemeyecek ürünler varsa maskeleme bandı ile kapatılması, 
  • Düzgün bir iş çıkarabilmek için kılavuz ipi çekilmesi, 
  • Uygulama öncesi yüzeyin düzgünlük kontrolünün yapılması.

Seramik döşeme şekilleri karoların büyüklüklerine ve kullanıcıların tercihine göre değişirken yapılacak hazırlıklarda beraberinde değişiklikler gösterebilir. Mesela balıksırtı fayans döşeme yapılacaksa kesilmesi gereken daha fazla karo çıkabilirken, bunların önceden hazırlanması gerekir.  Tüm bu hazırlıkların işlem süresini ve genel maliyeti değiştirebileceği de göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. 

 Fayans Nasıl Döşenir?

Doğru Fayans Döşeme Rehberi 2023
Fayans nasıl döşenir?

Fayanslar birçok farklı doku, renk, özellik, şekil ve ebatta kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır.  Yıllar içinde gelişen teknoloji ve değişen moda algısı da fayans döşeme modelleri üzerine büyük bir etkiye sahip olmuştur. Yer seramik döşeme uygulamasında yıllar içinde büyük yollar kat edilmiş ve uygulamaya has birçok yenilikçi teknik geliştirilmiştir. Böylelikle günümüzde farklı döşeme tarzlarından yapıştırıcılara, derzsiz modellerden devasa boyutlara kadar kullanıcıların zevklerine göre taleplerini karşılayacak zengin bir çeşitlilik oluşmuştur. 

Her ne kadar alanın özelliklerine göre uygulama yöntemi değişiklik gösterse de bazı ana kriterler hep aynı kalmaktadır. Fayans döşenirken genel itibariyle ve kısaca işlem adımları şu şekildedir;

  • Seramik döşenecek zemine yapıştırıcı sürülür, 
  • Tırtıklı mala ile harcın stabil dağılması sağlanır,
  • Yere döşeme yapılıyorsa köşelerden yapıştırılmaya başlanır, 
  • Uygulama duvara yapılacaksa zeminden yapıştırılmaya başlanır,
  • Planlanan fayans döşeme şekillerine uygun olarak karolar yerleştirilir,
  • Yerleştirme işlemi fayansın sırsız alt kısmı yapıştırıcıya denk gelecek şekilde ayarlanır,
  • Fayansın üstüne kauçuk çekiçle hafifçe vurularak yerine yerleşmesi sağlanır, 
  • İki fayans arasında derz artısı yerleştirilerek eşit aralıklarda olması sağlanır, 
  • Su terazisi ile yüzey düzgünlüğü ve gözle istenen döşeme şekline uygunluğu kontrol edilir, 
  • Kuruduktan sonra derz takozları alınır,
  • Fayansların aralarındaki çizgi boyunca toz ve kırıntı kalmayacak şekilde elektrik süpürge ile temizlik yapılır, 
  • Derz uygulamadan önce hafif nemli bez ile silinir,
  • Döşeme işleminden 24 sonra derz çekilir, 
  • Şayet derz fazlalıkları varsa kurumadan silinir, 
  • Derzin kuruması için 24 beklendikten sonra tercihe göre derz cilası atılır.

Fayans Döşerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru Fayans Döşeme Rehberi 2023
Fayans döşerken dikkat edilmesi gerekenler

Fayans döşeme işlemi yaparken ne kadar titizlik gösterilirse elde edilecek sonucun da o kadar memnun edici olacağı unutulmamalıdır. Gerekli malzemeleri satın almadan önce ihtiyaç duyulacak olan fayans miktarını tam olarak çıkartabilecek bir profesyonelden yardım alınması ise her zaman önerilendir. Çünkü  30×60 seramik döşeme şekilleri için gereken fayans miktarı daha küçük ebatlarda seramik tercih edildiyse farklılıklar gösterebilir. Ayrıca balıksırtı, düz veya şaşırtmalı gibi farklı döşeme şekilleri kesilecek veya ihtiyaç olan miktarı değiştirebilir.

Uygulama yapılacak alanın şekli, içerideki mobilya, doğalgaz boruları gibi detaylar da miktar konusunda belirleyici kriterlerdir. Bu yüzden yedek miktarı da dahil etmek kaydıyla ihtiyaç duyulacak ürün adedini  çıkarabilmek için fayans döşeme konusunda bilgili birinden yardım alınması en iyisidir. Bunun yanı sıra 60×120 seramik döşeme uygulaması ile 10×10 karolar gibi farklı ebatların kendine has döşeme teknikleri olabileceği göz ardı edilmemelidir. 

Bin bir rengi, eşsiz dokusu, kolay ulaşılabilirliği ve bütçe dostu yapısı ile seramikler tadilatların vazgeçilmezidir. Çok küçük ve sıradan bir alanın bile bir anda oldukça lüks görünmesini sağlarken hem uygulayıcı hem de kullanıcı için pratik çözümler sunar. İşlevselliği ve şıklığı ile 6000 yıldır insanoğlunu kendine hayran bırakan fayansları ne seçerken ne de döşerken işinizi şansa bırakmayın! Çünkü kaliteli malzeme ve işçilik ile düşlediğiniz mekânı yaratmak çok basit. Daha fazla fikir için Pinterest‘teki örneklere göz atabilirsiniz.

Yorum yapın