Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?

Kiracısınız, evde bir şeyler bozuldu ya da tamiri gerekiyor. Peki, evdeki demirbaşların tamiri kime ait, kiracı neyi öder, neyi ödemez? Evdeki demirbaşların tamiri kime ait sorusu sık sık soruluyor…

Peki, gayrimenkul sahibinin kiracıya dair sorumluluğu nedir? Tamirin sağlanmadığı durumlarda yasal hak kimdedir? Sizin için detaylı bir şekilde, ihtiyaç duyulması anında ödemenin kimin tarafından yapılması gerektiği bilgisi verilmiştir. Tamir işlemlerinin yapılmasında, Evdeki demirbaşların tamiri kime ait sorusuna verilen yanıta göre hareket edebilirsiniz. İşte detaylar…

Demirbaş Malzeme Arızalarını Kim Öder?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Demirbaş malzeme arızalarını kim öder?

Arızalanan malzemeler konusunda tamir ücreti kimin tarafından ödenir? Öncelikle apartman yönetimi tarafından karar verilen izolasyon, mantolama gibi ücretlerin gayrimenkul sahibi tarafından ödenmesi gerekiyor. Evdeki demirbaşların tamiri kime ait sorusunun yanıtı, direkt olarak evin dışında kalan apartmana ait olan kısımlar için ev sahibi tarafından ödenir şeklinde yanıtlanır.

Evin Demirbaşları Nelerdir?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Evin demirbaşları nelerdir?

Evin demirbaşları nelerdir sorusunun yanıtını veriyoruz. Sorunun yanıtı, elbette eve göre değişebilir. Ancak genel olarak bilmeniz gereken, kiracı tarafından sökülüp götürme imkanının olmadığı her eşya için demirbaş denmesidir. Petek, duşa kabin, klozet, petek, kombi gibi eşyaların tamamı demirbaş olarak geçer. Demirbaşlara kira sözleşmesinde yer verilmektedir. Öncesinde demirbaşlar konusunda bilgi alarak hareket etmeniz önerilir. Bunun sağlanması durumunda sorun yaşanmaz.

Musluk Değişimi Kime Ait?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Musluk değişimi kime ait?

Merak edilen bir diğer soru ise musluk değişimi kime ait sorusudur. Kiracı, musluğu değiştirmeden önce ev sahibini bilgilendirip ödemesinin ev sahibi tarafından yapılacağını teyit etmelidir. Çünkü farklı durumlar söz konusu olabilir. Eğer ürün sıfır verildiyse, mutlaka musluk değiştirme kiracı tarafından gerçeklemelidir. Ancak aksi durumda ödeme ev sahibi tarafından yapılır.

Klima Arızasını Kiracı mı Öder?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Klima arızasını kiracı mı öder?

Eve taşınmadan önce var olan klima için arıza kimin tarafından ödenir? Klima arızasını kiracı mı öder sorusunun yanıtı da tıpkı musluk gibidir. Eğer klima size daha önce kullanılmamış şekilde teslim edilirse, yaşanabilecek olan herhangi bir arıza durumunda ödeme kiracı  tarafından olacaktır. Aksi durumda ise ödeme mutlaka gayrimenkul sahibi tarafından yapılmalıdır.

Bozulan Kombiyi Ev Sahibi Mi Kiracı mı Öder?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Bozulan kombiyi ev sahibi mi kiracı mı öder?

Kombinin bozulması durumunda ödeme kimin tarafından yapılır? Kombi arızası, mutlaka gayrimenkul sahibi tarafından ödenmesi gereken bir ücrettir. Duruma göre kombinin değiştirilmesi gerektiği durumlarda ise ev sahibi ile kiracı arasına ödemenin bölünmesi de söz konusu olabilir. Mutlaka tamir ve satın alma öncesinde ev sahibi ile görüşmek, orta yolu bulmak önerilenler arasındadır.

Kiracı Asansör Masrafını Öder Mi?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Kiracı asansör masrafını öder mi?

Kiracı olan kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise kiracı asansör masrafını öder mi oluyor. Asansör masraflarının karşılanması, gayrimenkul sahibi tarafından yapılmalıdır. Masraf konusunda ilgili faturalandırma ev sahibine iletildiğinde, direkt olarak masraf ödemesi iletilir. Ya da kiradan düşülür.

Kiracı Neyi Ödemez?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Kiracı neyi ödemez?

Kirada oturan bir kişi neyi ödemez? İlk olarak apartmanda yapılan işlemler ile ilgili herhangi bir ödeme yapmaz. Mantolamadan, asansör masraflarına kadar herhangi bir ödemeden kiracı sorumlu değildir. Kiracı neyi ödemez sorusunun yanıtı kapsamında, aynı zamanda evdeki demirbaşların tadilat ve değişimi de vardır.

Evdeki Hangi Masraflar Kiradan Düşülmez?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Evdeki hangi masraflar kiradan düşülmez?

Peki, evdeki hangi masraflar kiradan düşülmez? İlk olarak evde size sıfır olarak teslim edilen ve arızalanan herhangi bir eşya için mutlaka tamir ödemesi kiracı tarafından yapılır. Bunun dışında kiracı tarafından zarar verilen her türlü eşya tamiri ya da yenilemesi kiracı tarafından ödenir ve kiradan düşülmesi söz konusu olmaz.

İlginizi Çekebilir: Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı, merak edenler için harika fikirler…

Ev Sahibi Hangi Masrafları Öder?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Ev sahibi hangi masrafları öder?

Ev sahibinin ödemek zorunda olduğu masraflar arasında sıfır teslim edilmeyen ve kısa süre içinde arızalanmış olan çeşme ve benzeri her türlü değişim ve onarım ücreti vardır. Ev sahibi hangi masrafları öder sorusunun yanıtı kapsamında yer alan aynı zamanda apartman masrafları var. Apartman aidatı dışında, genel asansör bakım ve masrafları, apartman boyama ve diğer alanlarda ödeme tamamen ev sahibi tarafından olmak zorundadır.

Kiracı Ev Sahibinden Hangi Tadilatları Talep Edebilir?

Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?
Kiracı ev sahibinden hangi tadilatları talep edebilir?

Kiracı elbette ev sahibinden bazı tadilatları talep edebilir. Örneğin balkon için cam yapımından, tavan akması ya da benzer birtakım sorunlar için talep sunmanız mümkün. Ev sahibinden talep edilecek farklı arıza ve talepler arasında apartman için olan bakımlar var. Apartman bakımı ya da apartman asansör arıza giderilmesi gibi işlemler için de direkt olarak gayrimenkul sahibinden talepte bulunabilir. Daha fazla fikir için Pinterest sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kiracı hangi harcamaları kiradan düşebilir?

Kiracı, kiraladığı yerin normal bakım ve onarım giderlerini kiradan düşürebilir. Bu giderler, yerin işletme ve kullanımına yönelik olarak ortaya çıkan masraflar olabilir ve kiracının kendisinin yaptırmak zorunda olduğu bakım ve onarımlar olabilir.

Kiracı, ayrıca kiraladığı yerin vergilerini ve sigortalarını da kiradan düşürebilir. Bu vergiler, yerin fiziki yapısına ve çevresine uygun bir şekilde ödenen vergiler olabilir. Sigortalar ise, yerin kiralandığı süre boyunca oluşabilecek hasarların karşılanması için yapılır.

Kiracının kiradan düşürebileceği diğer giderler arasında, kiraladığı yerin elektrik, su, doğal gaz gibi enerji tüketimine ilişkin faturalar da bulunabilir. Kiracı, kiraladığı yerin kullanımı sırasında oluşan bu tüketimlerin faturalarını da kiradan düşürebilir.
Ancak, kiracının kiradan düşürebileceği harcamaların önceden kiracı ve kiracının kiraladığı yerin sahiplenme (eşya sahibi olma) hakkını etkileyecek şekilde olmaması gerekmektedir. Örneğin, kiracının kiraladığı yerin duvarlarını boyamak gibi bir harcama kiradan düşüremesi mümkün değildir, çünkü bu harcama kiracının kiraladığı yerin sahiplenme hakkını etkileyecektir. Kiracının kiradan düşürebileceği harcamaların önceden kiracı ve kiracının kiraladığı yerin sahiplenme hakkını etkileyecek şekilde olmaması gerekmektedir.

Kiracı binada neleri öder?

Kiracı, kiraladığı binada kira bedelinin yanı sıra, binanın işletme ve kullanımına yönelik olarak ortaya çıkan masrafları da ödeyebilir. Bu masraflar, yerin normal bakım ve onarım giderleri, vergiler ve sigortalar gibi giderler olabilir.

Kiracı, ayrıca binada kullanılan elektrik, su, doğal gaz gibi enerji tüketimine ilişkin faturaları da ödeyebilir. Bu tüketimlerin faturaları, kiracının kiraladığı yerin kullanımı sırasında oluşur ve kiracı tarafından ödenir.

Kiracının ödeyeceği diğer giderler arasında, binada yapılacak anlaşmalı hizmetlerin ücretleri de olabilir. Örneğin, binada temizlik hizmeti alınması durumunda, bu hizmetin ücreti kiracı tarafından ödenir. Kiracının ödeyeceği giderler, kiraladığı yerin işletme ve kullanım koşullarına göre değişebilir.

“Evdeki Demirbaşların Tamiri Kime Ait, Kiracı Neyi Ödemez?” üzerine 9 yorum

    • Merhaba Celal Bey, klima size ait değil, sonuçta yıllardır kullanılan bir cihaz. Olması gereken demirbaş olduğu için ev sahibinin ödemesi lazım. Tıpkı kombi de olduğu gibi. Binanın asansörü bozulsa yine demirbaş olduğu için evin sahibi öder.

      Yanıtla
  1. 5 aydır kiracı olarak kaldığım evde televizyon arıza verdi ekran açılmıyor ev sahibim televizyonun garantisinin bittiğini söyledi bu durumda televizyonun tamir veya olmuyorsa değişimi kime aittir.

    Yanıtla
    • Kiraladığınız evde demirbaş olarak görünüyorsa ve cihazın bozulmasında sizin bir etkiniz yoksa ev sahibi TV’yi yaptırır.

      Yanıtla
  2. Sayın yetkili,
    15 yıldır kirada bulunan bir dairem var ve şu anda gömme küvet altından su kaçırıyor bunu tadilat masrafı kime aittir.Hayirlı işler dilerim. Hilmi Sancaklı

    Yanıtla
    • Hilmi Bey merhaba, değerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Gömme küvet konutunuzun daimi demirbaşı olduğu için tadilat masrafı ev sahibine aittir. Bilginize.

      Yanıtla

Yorum yapın