Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yılbaşına yakın zamanlarda açan bitki bu nedenle yılbaşı çiçeği olarak adlandırılmaktadır. Peki, yılbaşı çiçeğinin bakımı nasıl olmalı?

Bitkilerle haşır neşir olan pek çok insan, bu çiçeğin ismini duymuştur. Oldukça güzel renklerde çiçeklere sahip olan bitki ile ilgili pek çok insan çeşitli konularda bilgi sahibi olmak istemektedir. Yılbaşına yakın zamanlarda açan bitki bu nedenle yılbaşı çiçeği olarak adlandırılmaktadır. Fakat bitkinin asıl ismi Schlumbergera’dır. Kaktüs ailesinin ferdi olan bitkinin geniş yapraklı olduğu bilinmektedir.

Kaktüslerin suyu sevmediği birçok insan tarafından bilinen bir gerçektir. Kaktüs ailesine sahip olan bitkinin çok fazla su istemediği de açık bir durumdur. Bu nedenle çiçeğin sulama işlemlerinin belirlenen şekillerde yapılması oldukça mühimdir.

Kış aylarında çiçeklenen bir bitkidir. Genellikle çoğu bitki ilkbahar ya da yaz aylarında çiçeklenmekte olup kış aylarında çiçeklenen bitkilerin sayısı oldukça azdır. Bitkinin çiçeklerinin rengi sarı, pembe, lila, kırmızı olmaktadır. Bitkinin birkaç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu türler arasında da belirgin farklar bulunmamaktadır. Çiçeğin farklı ortamlarda yetiştirilebilmesi mümkündür.

Yılbaşı Çiçeği Hangi Ortamı Sever?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yıl başı çiçeği hangi ortamı sever?

Yılbaşı çiçeği ortamı konusunda söylenecek şeylerin başında gelen şey, rüzgarlı ortamda çiçeğin istenildiği gibi yetişmeyeceğidir. Bu nedenle çiçeğin bulunduğu mekan seçilirken oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Bilindiği üzere rüzgar, çiçeğin yapraklarının solmasına ve çürümesine neden olabilmektedir.

Çiçeğin kış aylarında 14-15 derece sıcaklıkta olması gerekmektedir. Bitkinin kök kısmının toprağın içerisinde olması gerekmektedir. Çiçeğin pencere kenarı ya da kapı ağzında bulunması tavsiye edilmemektedir. Yılbaşı çiçeği bakımı konusunda bilinmesi gereken durumlardan bir tanesi, çiçeğin çok fazla hareket ettirilmemesi gerektiğine dairdir. Bitki ile ilgilenen birçok insan çiçeklerin alıştıkları yerden ayrılmak istemediğini bilmektedir. Bu nedenle bu hususa oldukça dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir: En çok tercih edilen salon çiçekleri için bağlantıya tıklayın.

Saksıdaki Yılbaşı Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda yılbaşı çiçeği bakımı oldukça önemlidir. Çünkü düzenli bir şekilde bakım yapılmadığında çiçek zarar görmekte ve istenilen şekilde büyüyememektedir. Ofiste ya da evde yetiştirilebilen çiçeğin uygun şekilde bakım işlemleri yapılmalıdır. Çiçeğin doğrudan güneş ışığı ile temas etmemesi oldukça önemlidir. Fakat aydınlık bir ortam, yılbaşı için oldukça önemlidir. Dolaylı yoldan ışık alabilen ortamlarda bulunan çiçek, oldukça gelişmiş olacak ve istenilen düzeyde çiçek açacaktır. Gün ışığı alan yöne eğilim gösteren çiçeğin ışığa maruz kalmayan kısımları düzenli aralıklarla ışığa doğru çevrilmesi gerekmektedir.

Yılbaşı çiçeği bakımı uygun bir şekilde yapılmazsa çiçekte çeşitli sıkıntılar oluşacaktır. Bu nedenle bakımın uygun şartlarda yapılması oldukça önemlidir. Çiçeğin yapraklarında kararma olması durumunda çiçeğin suyunun ve ışığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Yılbaşı Çiçeğinin Toprağı Nasıl Değiştirilmeli?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yılbaşı çiçeğinin toprağı nasıl değiştirilmeli?

Birçok insan yıl başı çiçeğinin toprağının değiştirilmesi konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir. Peki bu çiçeğin toprağı nasıl değiştirilmeli? Toprak değişimi konusunda sıcak ayların başlangıcı tercih edilmelidir. Toprak değişimi sonrasında havaların artık soğumayacağı bilinmelidir. Bitkinin toprak değişimi 2 yılda bir yapılmalıdır. Bitkinin gözlemlenmesi oldukça önemlidir. Bilindiği üzere bir problem olduğu an çiçeğin yaprağı kararmaktadır.

Bunların yanı sıra çiçeğin toprağının lifli ve humuslu olması gerekmektedir. Toprak değişimi sırasında saksının da değişmesi oldukça önemlidir. Saksı değişiminde mevcut saksıdan bir numara büyük saksı tercih edilmelidir. Yılbaşı çiçeği, dar saksıları sevdiği için saksının uygun şekilde seçilmesi gerekmektedir. Çiçek toprağına vitamin karıştırılması zorunlu bir durum olmadığı için gerekli durumlarda çiçeğe vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Çiçek sağlıklı ise eğer, yani yapraklarında herhangi bir şekilde sararma yoksa çiçek toprağına vitamin takviyesi yapılmamalıdır. Fakat çiçekte bir problem varsa vitamin takviyesi uygun zamanlarda yapılabilir. Vitamin kullanılması zorunlu ise 1 lt suya bir kapak olacak şekilde vitamin takviyesi yapılmalıdır. Peki, yıl başı çiçeği nasıl çoğaltılır, çoğaltılması için neler yapılmalıdır?

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır

Bitkinin farklı bir saksıda da büyümesi isteniyorsa eğer çoğaltma işleminin yapılması gerekmektedir. Köklerden ayırma şeklinde yapılan çoğaltma işleminin ilk aşamasında bitkinin köklerinin kesişim noktalarına zarar vermeyecek bir şekilde ayrıştırma yapılmalıdır.

Bitkinin kök saçaklarına zarar vermeyerek yapılan ayrıştırma işlemi sonrasında ayrışmış olan kök topraktan temizlenir. Toprak kalmayan kökün 3 gün suda bekletilmesi gerekmektedir. Daha sonra kök farklı bir saksıya konulur. Daha sonra uygun bir şekilde sulama işleminin yapılması ve gerekli bakımın uygulanması oldukça önemlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum, kökün toprak düzeyinde kalmaması ve saksının kenarlarına taşmamasıdır. Peki, yıl başı çiçeğine zarar veren durumlar nedir?

Yılbaşı Çiçeğine Zarar Veren Durumlar Nelerdir?

Çiçeğe zarar veren çeşitli durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar;

  • Çiçeğin çok fazla sulanması
  • Çiçeğin uygun bir saksıya sahip olmaması
  • Çiçeğin hastalanmış olan kökünün diğer kökleri de hasta etmesi
  • Toprağın niteliksiz olması
  • Toprağın yeterli vitamine sahip olmaması

Bu ve buna benzer etmenler, çiçeğin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu sebeple yukarıdaki hususlara dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Sulanır?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yılbaşı çiçeği nasıl sulanır?

Yılbaşı çiçeği nasıl sulanır sorusu, birçok insan tarafından cevabı merak edilen bir sorudur. Yılbaşı çiçeğinin dikkatli bir şekilde sulanması gerekmektedir. Bilindiği üzere bu çiçek tropikal bir kaktüstür, bu nedenle çöl kaktüsünün tersine bu çiçek tamamen kuru bir toprağı sevmemektedir.

Bu tarz durumlarda çiçek çok fazla dayanamamaktadır. Toprağın çok kuruması halinde çiçeklerin tomurcukları düşmekte ve bitki solmaktadır. Toprağın parmak ile kontrol edilmesi ve kuru ise sulamanın yapılması gerekmektedir.

Çiçeğin çok sulanması, yapraklarda beyaz çürüme noktalarının meydana gelmesine neden olabilmektedir. Çiçeğin uygun bir şekilde gelişmesi adına eşit nemlendirme yapılması gerekmektedir. Az su çok sudan her zaman çok daha iyi olduğu için çok fazla sulama yapılmaması oldukça önemlidir. Çiçek toprağının sulanması sonrasında yapraklara da su püskürtülmesi gerekmektedir.

Yılbaşı Çiçeğinin Zamanında Çiçek Açması Nasıl Sağlanır?

Birçok insan yılbaşı çiçeğinin zamanında çiçek açması nasıl sağlanır sorusu ile meşgul olmaktadır. Çiçeğin yılbaşında çiçek açabilmesi için doğru ışığa maruz bırakılması, sınırlı sulama ve doğru sıcaklık oldukça önemlidir. Yukarıdaki hususlara dikkat edildiği takdirde yılbaşı çiçeğinin uygun şekilde büyümesi sağlanmaktadır. Daha fazla fikir için Pinterest sayfasına göz atabilirsiniz.

Yorum yapın