Döküm tava temizliği için en doğru bilgileri edinmek mi istiyorsunuz? Döküm tava temizliği nasıl yapılır, tüm detayları ile bulabileceğiniz harika bir içerik hazırladık. Tava temizliği bazen çok zorlu olabiliyor. Peki, pratik temizlemenin bir yolu var mı? Döküm tavaların kararması için mutlaka ovalamanız gerekiyor. Tavayı parlatmanız için birkaç ipucunu sizler için araştırdık.
Evde yemek yaparken en çok kullanılan mutfak eşyalarından biri tavalardır. Özellikle kavurma ya da kızartma yapılacaksa hemen tavayı ocağın üzerine koyarız. Ancak kirli bir tava işimizin uzamasına neden olur? Peki, yanmış kızartma tava nasıl temizlenir? Sabah kalktınız patates kızartmanız gerekiyor ancak tavanız daha önceden içinde balık kızarttığınız için kötü kokuyor. Kötü kokunun kızarttığınız patateslere karışmasını istemiyorsanız sizler için araştırdığımız pratik tava temizleme yöntemini deneyebilirsiniz. İşte en pratik tava temizleme yöntemi…


Döküm Tava Temizliği İp Uçları
Döküm tava, çoğu yiyecek ve döküntünün yüzeye yapışmasını önleyen özel bir kaplama ile yapılır. İyi bir temizleme performansı sağlamak için döküm tavayı her zaman ılık suya batırmalısınız. Döküm tava temizliği için bu işlem işinizi kolaylaştırır. Döküm tavayı ıslatırken, batırmadan önce tamamen soğumasını sağlamalısınız. Döküm tavanın kaplamasının hasar görmesine ve erken aşınmasına neden olabileceğinden aşındırıcı temizleyiciler kullanmamaya dikkat edin.

Döküm tava temizledikten sonra, döküm tavayı daha etkili hale getirmek için yüzeye ince bir tabaka yemeklik yağ uygulayabilirsiniz. Bunu, tava yüzeyine yarım çay kaşığı yemeklik yağ sürerek yapabilirsiniz. Bu amaçla bir kağıt havlu veya bez de kullanılabilir.
Döküm Tava Temizleme
Döküm tava temizleme için ilk adım kimyasal kullanmaktan kaçınmaktır. Bu, yapışmaz kaplamanın yapısal bütünlüğünü tehlikeye atacak ve sonunda yüzeyin soyulmasına neden olacaktır. Döküm kaplamaya zarar vermemek için tavanızı daima ılık suyla yıkayın. Suyun çok sıcak olabileceğinden endişeleniyorsanız, biraz tuz ısıtıp tavaya ekleyebilirsiniz. Bu aynı zamanda tavanın yapışmaz yüzeyinin yenilenmesine de yardımcı olacaktır. Temizledikten sonra tavanızı tekrar kullanmanız gerekene kadar serin bir yerde saklayın.

Yiyecek kalıntılarını silmek için bir sünger veya tahta spatula kullanmak başka bir seçenektir. Tavayı kağıt havluyla sildikten sonra bir bulaşık bezi ve su kullanarak tavanın içini ve dışını ovabilirsiniz. Tuzu çıkardıktan sonra, yapışmaz tencerenin dışını ve altını temizlemek için sabunlu suya batırılmış bir bulaşık bezi kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, yapışmaz tavaya bir macun uygulayabilir ve 10 ila 20 dakika suda bekletebilirsiniz.
Ketçap ile Döküm Tava Temizliği
Ketçap ile döküm tava temizliği de mümkün. 🙂 Döküm tavayı nasıl temizleyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu ketçap kullanmaktır. Ketçaptaki asit, çeşnideki diğer bileşenlerle birlikte tava yüzeyindeki fazla yağın parçalanmasına yardımcı olacaktır. Tavanızı ketçapla temizlemek için, baharatı tavaya yaymalı ve en az yarım saat orada bırakmalısınız. Ardından, tavayı çizmeyen bir sünger kullanarak dairesel hareketlerle fırçalayın.

Ketçap kullanmak istemiyorsanız tuz kullanabilirsiniz. Tuz, yağla temas ettiğinde erir ve daha sonra gıcırtılı temiz olana kadar bir kağıt havluyla ovalayabilirsiniz. Bundan sonra, tavayı tatlı su ile durulayabilirsiniz. Gerekirse işlemi tekrarlayabilirsiniz. Elinizde ketçap yoksa limon suyu veya kaba tuz kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerin her ikisi de tavayı cilasına zarar vermeden temizleyecektir. Kuruyan çimler nasıl canlanır, merak edenler bağlantıya tıklayarak bilgi alabilir.
Karbonat ile Döküm Tava Temizliği

Karbonat ile döküm tava temizliği ile harika sonuçlar alabilirsiniz. Döküm tavadaki yemek artıkları varsa temizlemesi zor olabilir. Döküm tavayı temizlemenin bir başka etkili yolu da su ve kabartma tozu çözeltisi kullanmaktır. Bu macunu yumuşak bir süngerle uygulayabilirsiniz. Çözeltiyi uyguladıktan sonra tavayı 15 dakika bekletin. Bu süreden sonra soğuk suyla durulamalısınız. Bu yöntem, yanmış yiyeceklerin neden olduğu inatçı lekelerde işe yarar. Ancak, yapışmaz yüzeyi çizmemek için iyice durulamayı ve aşındırıcı olmayan bir sünger kullanmayı unutmayın. Pinterest sayfamıza da göz atabilirsiniz.
Tava Temizliği Nasıl Yapılır?

Tava temizliği nasıl yapılır merak edenler için aşağıda en pratik tava temizliği hakkında bir liste oluşturduk, mutlaka inceleyin!
- Sıcak suyu kirli tavanın içine boşaltın.
- Daha sonra içine bir miktar bulaşık deterjanı ve bir tatlı kaşığı kadar sirke koyun.
- Tavayı ocağın üzerine koyun ve içindeki su ısınana kadar bekleyin.
- Su iyice kaynadıktan sonra kirli suyu lavaboya dökün ve bulaşık süngeri ile elinizi yakmadan tavanın içini bir-iki dakika ovun. Son olarak tavayı tekrar sudan geçirin.
- İşte tavanız kokulardan ve yağlardan arınmış bir şekilde kullanılmaya hazır.
Sıkça Sorulan Sorular
İçi kararan döküm tava nasıl temizlenir?
İçi kararan döküm tavayı temizlemek için ılık tavaya tuz dökün ve kağıt havlu ile ovalayın. Kağıt havlu yerine sünger de tercih edebilirsiniz. Tuzun buradaki işlevi döküm tavadaki yağı ve yemek parçalarını içine çekmesi ve temizliği kolaylaştırmasıdır. En son sıcak su ile durulama işlemini yapabilirsiniz.
Döküm tava ilk nasıl temizlenir?
Döküm tava ve tencereler bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Döküm tava için ister karbonat isterseniz de tuz kullanarak sıcak su ile durulayıp ilk temizliğini yapabilirsiniz.