Ülkemiz hareketli deprem fay hatları üzerinde bulunmaktadır. Bu durum bina deprem testi yapılmasını zorunlu kılıyor. Deprem riskinin sürekli gündemde olması sebebiyle binaların olası bir depreme karşı dayanıklı olup olmadığını ölçmek için deprem testi uygulanmalıdır. Yapılan bu test ile olası bir depremde binaların ne kadar zarar görebileceği ve yıkılma tehlikesi olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Deprem testini isteyen kişiler kendileri de gönüllü olarak yaptırabilmektedirler. Oturulan binada böyle bir testi yaptırmak size büyük avantajlar sağlayacaktır. Deprem sonrası yaşanacak olan can ve mal kaybı göz önüne alındığında bu testin yapılarak gerekli önlemlerin alınmasının zorunluluğu ön plana çıkmaktadır.
Bina deprem testi, özel olarak kurulmuş firmalar tarafından yapılmaktadır. Özellikle inşaat işleriyle uğraşan bu firmalar yapı ve deprem araştırma merkezi konumunda faaliyet göstermektedirler. Aynı zamanda bu test, Yapı ve Deprem Uygulama Araştırma Merkezleri tarafından da yapılmaktadır.
Test yaptıracak olan bina sahipleri bu firmalar ile iletişime geçerek talepte bulunması ve belirlenen ücreti peşin olarak yatırması gerekiyor. Ücret ödenerek, başvuru yapıktan sonra firma tarafından görevlendirilmiş olan uzman ekipler önceden belirlenmiş olan günde binanıza gelerek gerekli ölçümleri yaparlar.
Firma görevlileri tarafından bina dayanıklılık testi yapılırken, binanın olası depremlere karşı dayanıklılığı net olarak rakamlarla belirleniyor. Ölçümler genellikle binanın kolonları, duvarları ve temeli gibi yapı ayrıntıları incelenerek yapılıyor.
İlginizi Çekebilir: Köye ev yapmak istiyorum diyenler aklınıza takılanları bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Deprem Testi Neden Gereklidir?

Onay alınmayan ve malzemesi kusurlu binalar en ufak sarsıntı ve deprem anında yıkılarak pek çok can kaybına neden olmaktadırlar. Bu kayıpların önüne geçebilmek için devlet tarafından zorunlu hale getirilmiş olan deprem testi yapılması gerekir. Test sonucunda ortaya çıkan tüm kusurlar ve hatalar raporlanarak müteahhit firmaya bildirilir. Bu aksaklıkların giderilmesi sonucunda binanız depreme dayanıklı hale gelir. Bu nedenle deprem testi yapılması son derece önemlidir.
Bina Deprem Testi Nasıl Yapılıyor?

Bina deprem testi yapmaya yetili firmalar, talebiniz doğrultusunda binanıza gelerek çeşitli incelemelerde bulunurlar. Bu incelemeler sırasında en önemli unsur, binanın kat sayısı ile alakalıdır. Bu esnada uygulanan temel bir kural ise 5 kata kadar olan binalarda binanın 3 ana kolonu üzerinde, 5 kat üzeri binalarda ise 5 ana kolon üzerinde testler yapılmaktadır.
Kolonlar üzerinde yapılan incelemelerde öncelikle donatı tespit işlemleri yapılıyor. Daha sonra testin ikinci aşamasında karot (sertleşmiş beton) alımı yapılarak teste devam ediliyor. Alınan örnekler üzerinde gerekli incelemeler sağlandıktan sonra farklı ayrıntılara da dikkat edilerek bina deprem tespiti işlemleri devam ediyor.
Son olarak binanın basınç dayanıklılığı testi yapılıyor. Tüm test işlemleri tamamlandıktan sonra karot örneklerinin alındığı noktaların doldurulma işlemleri yapılıyor. Sonrasında ise binanın deprem yönetmeliğine uygunluğunun kontrolü için proje kontrol ediliyor.
Sonuç olarak yapılan bina deprem testi ile binanın ana taşıyıcıları, betonarme parçaları ve inşaat malzemeleri üzerinde basınç, direnç ve kalite ölçümleri yapılıyor.
Bina Deprem Testi Sonrası Rapor Hazırlanması

Binanızın olası bir depremde ortaya çıkabilecek olan sonuçları gösteren bir bina deprem testi raporu hazırlanır. Bu rapor üzerinde binanızın hangi bölümlerinin sağlam olduğu, hangi bölümlerinin riskli olduğu, binanın kaç yıllık bir kullanım ömrünün olduğu ve binada onarılması gereken yerler gibi bilgiler bulunuyor. Dolayısı ile deprem dayanıklılık raporu olarak adlandırılan bu rapor, binanızın sağlamlığını ve daha sağlıklı bir yaşam için neler yapmanız gerektiğini anlatıyor. Bu rapor sayesinde evinizi satarken de birçok avantaj elde etmektesiniz.
Eskilerin tabiriyle zelzele testi sonucunda risksiz aralıkta yer alan bina ve yapıların sahipleri ise binalarını depreme karşı daha da güçlendirecek performans çalışmaları yapmalıdırlar. DASK ile hem kendinizi hem de evinizi güvence altına alabileceğinizi unutmayın.