Boya badana ile evinizin dekoratif albenisini yüksek tutmak elinizdedir. Bazıları için çok zor ve zahmetli gelen boya badana işleri gerekli malzemeleri temin edip doğru işlem basamaklarını uyguladığınızda oldukça zevkli ve emeğinizin hakkını alacağınız bir dekorasyon uygulamasıdır. İsterseniz öncelikle malzemelerimizi sayarak boya bana yapmanın püf noktalarına geçelim…
Boya badana için malzemeler

- Duvarlar için istediğiniz özelliklere sahip ( Plastik ya da silikonlu ) boya
- Tavan boyası ( Duvarlar için kullanacağınız markanın tavan boyasını almak daha doğru tercih olacaktır. )
- Saten ve plastik boya rulosu
- Kestirme fırçası
- Yerleri kapatacağınız naylon örtü ya da karton
- Boya fazlasını almak için kullanacağınız boya ızgarası
- Alçı
- Spatula ( Eğri ve yüzlük )
- Zımpara
- Kağıt bant
- Boş kova
Boya badana uygulaması
Öncelikle boya badana işlemine geçmeden eşyalarınızı mümkün mertebe boya uygulamasını yapacağınız odadan çıkarın. Çıkarmanın mümkün olmadığı durumlarda üzerlerini güzelce kapatın ve odanın orta bölümünde kümelenmelerini sağlayın.
Oda tabanına mutlaka naylon örtü ya da karton serin. Tabanda açıklık kalmamasına özen gösterin ki boya badana sonunda yapacağınız temizlik daha kolay olsun.

Boya uygulamasına tavandan başlarsanız daha doğru bir sıralama yapmış olursunuz. Tavanda var olan çatlak, kabarma gibi deformasyonları yüzlük spatula ile kazıyın.
Hazırladığınız alçı karışımını kazıdığınız oyuk bölümlere eğri spatula yardımı ile sürün ve düzleyin. Bir iki saat kadar kurumaya bırakın. Bu arada aynı işlemleri duvarlarınız için de yapabilirsiniz.
Kuruma sonunda zımpara ile alçıladığınız bölümleri düzleyin. Tamamen duvar ile aynı hizada olması ve pürüzsüz olması boyanın doğru uygulanmasında önemlidir.
Boya badana uygulamasının püf noktalarından biri de rulonun boya öncesinde yıkanmasıdır. Yıkanma sonrasında ıslaklık alınır ama tamamen kurutulmaz. Hafif nemli kalması boyanın rulo ile temasını kolaylaştırmaktadır.
İki kat boya vuracaksanız ilk katın biraz daha ince boya olmasını sağlayabilirsiniz çünkü ilk kat genellikle çok daha fazla boyayı emmektedir.
Aldığınız boya markasının kullanım talimatnamesine uygun bir inceltme yapmanız her zaman için doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. Genel kural olarak da zeytinyağı kıvamındaki bir inceltme başarılı bir boya badana için tercih edilmektedir.
Acemilerin tavan boyarken yaptığı en büyük hatalardan biri de ruloyu boyanın içerisine tamamen daldırmaktır.
Boya ızgarası kullanıyor olsanız dahi rulonun tam olarak daldırılması doğru bir yaklaşım değildir. Boya ızgarası kullanmadığınız durumlarda da hafif dokunuşlarla rulonun boya ile teması sağlanabilir.
İlginizi Çekebilir: Eskimiş sehpayı boyamak isterseniz sehpa boyama teknikleri için yazıyı okuyabilirsiniz.
Boya badana için püf noktalar
Rulo ile boyanın teması sağlandıktan sonra asıl önemli aşamaya geldik. Boyanın uygulanmasında tavsiye edilen ve en iyi sonucu alabileceğiniz yöntem “tarama yöntemi”dir.
Bu yönteme göre boyanın tavan üzerindeki bir bölüme uygulanmasından sonra rulo ile üzerinde boya almadan geçmektir. Böylece uygulama sırasındaki fazlalıklar dağılacak ve homojen bir boya uygulaması sağlanmış olacaktır. Bu yöntemi dilerseniz tüm tavanı bitirdikten sonra bir kez daha uygulayabilirsiniz.

Duvarların boyanmasında da aynı işlemleri takip edebilirsiniz. Farklı olan kısmı kestirme fırçasının ve maske bandının kullanılıyor olmasıdır.
Maske bantlarını boyanın değebileceği kapı kenarlarına ve süpürgeliklere uygulamalısınız. Maske bandını düze ve duvara taşırmadan çekmeniz boyanın nizami olmasını sağlayacaktır.
Tüm evin köşelerinin kestirme fırçası ile bir kerede boyanması doğru bir yaklaşım olmaz. Bunun yerine önce kestirme fırçası kullanılır ardından boya kurumadan rulo ile badana işlemi gerçekleştirilir. Böylece köşelerde kat izleri oluşmaz.
Eğer duvarınız temiz ise genellikle iki kat boyanın uygulanması yeterli olacaktır. Kirli duvarlarda ise üç dört kat boya ile temiz bir duvara kavuşabilirsiniz.
Yağlı boya uygulanmış duvarlara silikon bazlı boyaların doğrudan uygulanması yanlış bir yaklaşımdır. Bu tip durumlarda mutlaka geçiş astarı kullanmalısınız.
İlginizi Çekebilir: Boya lekeleri için daha önce yazmış olduğum yağlı boya lekesi nasıl çıkar yazısını okumayı unutmayın.